Aklımda Kalası Kelimeler

* давайте работать вместе
* Zarf ve Mazruf, Zerafet(xHoyratlık) ile aynı kökten(za-ra-fe) gelir
* Bedesten
* Suç subuta ermiştir - Suç sabit olmuştur

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Protokol ne demektir?

Ref: http://www.aydinbim.adalet.gov.tr/MAKALELER/PROTOKOL=Arz%20ve%20Rica%20Meseleleri.htm

Büyük Larousse sayfa 9590 da; “resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümü”


Doğu toplumlarında karakteristik bir belirti olduğunu düşündüğüm “önemli şahsiyet “ saplantısının bu kavramı da abartılı şekilde önemli kıldığını düşünmekteyim. Çünki, sosyal hayatta insanlar, kendilerine değer kazandıran birikimleri ve özellikleriyle değil, işgal ettikleri “makamın önemi” ne göre sınıflandırıldığı için, elbette ki, bu makamın, resmi törenlerde arzı endam edeceği konumda birinci dereceden önem arz ediyor. Çünki neticede, makamın bulunduğu yer makama, makamı temsil edenin bulunduğu yerde o zat’a önem kazandıracaktır. Başka bir ifadeyle “protokoldeki yerin kadar konuşacaksın” ve konuşacaklarının ağırlığı protokoldeki yerinle ölçülecek.


Başbakanlıkça çıkarılan 17.2.1994 gün ve 49 sayılı genelge ile Bakanlar kurulunca kabul edilen Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkındaki 2004/8125 sayılı yönetmelik hükümleri yazışma üslubunu net olarak ortaya koymuştur.

Buna göre, genel olarak :
üstler astlarına rica,
astlar üstlerine arz,
eşit konumda olanlar ise birbirine arz ederler.

Hiç yorum yok: